![Wszystko o francuskich winach](https://www.beczkawina.com.pl/wp-admin/admin-ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2F471271666_553920930808756_6888216839761060603_n.jpg%22%2C%22thumbnail%22%3A%22%2C%2C%22%7D&hash=0dabb63f)
Wszystko o francuskich winach
Dziś zaczynamy nową serię, w której chcielibyśmy opowiedzieć wam o regionach winiarskich krajów, z których wina dostępne są w naszym sklepie.
A zaczynamy od kraju winem płynącym – Francji.
Charakterystyczne dla Francji jest jej różnorodność pozwalająca na uprawę wielu szczepów w wielu stylach. Jest to zasługa różnorodności klimatu występującego na wszystkich długościach geograficznych Francji. Wymienić możemy 3 najważniejsze klimaty:
— atlantycki — w jego obrębie znajdują się regiony Bordeaux, dolina Loary i południowy zachód kraju
— śródziemnomorski — obejmuje on południe Francji i południe doliny Rodanu
— kontynentalny — dużą część północno-wschodniej Francji, w tym regiony takie jak: Alzacja, Szampania, Burgundia, oraz północna część doliny Rodanu.
Ważnym do wspomnienia elementem francuskiej kultury winiarskiej jest klasyfikacja win. We Francji występują 4 kategorie, 2 dla win jakościowych i 2 dla win „stołowych”. Są to:
— AOC lub AC (Appellation d’Origine Contrôlée) — jest to najwyższy stopień klasyfikacji i oznacza gwarancję pochodzenia z konkretnego regionu i regulowanym prawnie sposobem produkcji
— VDQS (Vin Délimité de Qualitité Supérieure) — kategoria przejściowa między AOC, a VdP (o którym później), jest już rzadko używana i była stosowana głównie dla regionów starających się o AOC
— wspomniane VdP (Vin de Pays) — jest to kategoria dla win regionalnych, lecz posiadająca mniejszy rygor, jeśli chodzi o produkcję i często jest wykorzystywana do produkcji win ze szczepów, z których zakazane jest produkowanie wina w danej apelacji
— wina stołowe VdT (Vin de tabe) — oznacza to, że dane wino może pochodzić z dowolnego regionu Francji i nie jest objęte specjalistycznymi regulacjami co do procesu produkcji.
Przechodząc już do poszczególnych regionów.
![](https://www.beczkawina.com.pl/wp-content/uploads/2025/01/mapa-regionow-300x300.png)
Szampania — nie sposób zacząć mówić o francuskich winach bez omówienia najbardziej rozpoznawalnego z jej regionów. Jest on naturalnie domem Szampana. Dojrzewają tu winogrona Chardonnay, Pino noir oraz Pino meunier. Jest to też najbardziej wysunięty na północ region winiarski, o chłodnym powietrzu i długim okresie wegetacji. Daje to wina o wysokiej kwasowością i zniuansowanym aromacie.
Dolina Loary — ciągnący się wzdłuż Loary szereg winnic jest miejscem pochodzenia Sauvignon blanc oraz Muscadeta. Bliskość Atlantyku sprawia, że region ten cechują dobra kwasowość i odświeżający charakter win. Większość produkcji (55%) stanowią wina białe. Uprawia się tam we wspomniane już Sauvignon blanc, Chardonnay, Pino noir, Caberne Franc i Sauvignon.
Bordeaux — region leżący w umiarkowanym klimacie morskim, kojarzący się z winami czerwonym i słusznie, gdyż odpowiadają one za 85% wyprodukowanych tam win. Słynny jest też tzw. kupaż bordeauxowski, czyli: Caberne Sauvignon, Merlot i Caberne Franc. Żyronda przecina region na 3 części: Prawy i Lewy brzeg oraz klin lądu zwany Entre-Deux-Mers. Na Lewym brzegu dominuje i najlepiej wychodzi Caberne Sauvignon, na Prawym natomiast Merlot.
Południowa Francja — cechują ją śródziemnomorski klimat, gorące i suche lata oraz deszczowe zimy. Jest to też kolejny region mocno zdominowany przez uprawę win czerwonych. Syrah, Grenache, Caberne Sauvignon oraz Carignan stanowią trzon uprawy tego regionu. Charakteryzują się one „słonecznymi” winami.
Dolina Rodanu — region cechujący się wysokimi, kamienistymi wzgórzami okalającymi Rodan. Na północy dominuje klimat kontynentalny z gorącymi latami i chłodnymi zimami. Taki charakter gleby spowodował dominację Syrah, który w tych warunkach czuje się doskonale i ujawnia swoje walory. Południe cechuje natomiast klimat śródziemnomorski i znajdziemy tam Grenache oraz Mourvèdre.
Burgundia — umiarkowany klimat kontynentalny, zimne, suche zimy oraz ciepłe i łagodne lata. To właśnie charakter Burgundii. Region ten znany jest z tworzenia win długowiecznych, które mogą czekać na otworzenie bardzo długo. A Chardonnay, Pino noir oraz Gamay stanowią niemal całość uprawianych w Burgundii szczepów.
Alzacja — mimo że od 1945 roku Alzacja jest częścią Francji, to ze względu na burzliwą historię widoczne są w niej znaczące wpływy niemieckie. Przekłada się to również na wina i uprawiane w tym regionie szczepy – cechujące się dobrym balansem między kwasowością a owocowością. Jest to też związane z tym, że w regionie dominują wina białe wytwarzane ze szczepów takich jak Gewürztraminer, Riesling, Muscat blanc à petits grains oraz Pinot Noir.
Przytoczone informacje stanowią jedynie wstęp do francuskiej kultury winiarskiej, choć i tak nie jest to krótka lektura. Świadczy to jedynie o bogactwie tej kultury, które trudno byłoby zawrzeć w jednym poście.
Jeśli natomiast zainteresowało Was francuskie wino i chcielibyście rozpocząć z nim swoją przygodę, zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu.