Kolor wina — jakie występują, skąd się biorą i co mogą nam powiedzieć o winie?
W tym wpisie dowiecie się wszystkiego, czego potrzebujecie na temat koloru wina. Warto więc zacząć od jego podziału. Wyróżniamy wina:
czerwone
różowe
białe
czasami wyróżnia się też wina pomarańczowe.
Wiele osób może mieć błędne przeświadczenie o tym, że kolor, jaki wino ostatecznie otrzyma wynika z koloru winogron, z których było produkowane. Jest to jednak, jak pisaliśmy, błędne założenie, gdyż mogą np. z winogron czerwonych powstawać jak najbardziej białe wina.
Więc od czego to zależy?
Od procesu wytwarzania. Za czerwony kolor wina odpowiadają związki znajdujące się w skórkach winogron — antocyjany. To one nadają czerwone zabarwienie i występują też np. w czerwonej kapuście.
To wszystko dzięki procesowi maceracji skórek z wyciśniętym sokiem winogron. Polega on na wypłukiwaniu z pestek, skórki i miąższu winogron zawartych w nich taniny, barwników i substancji zapachowych, poprzez lekkie ich zgniatanie i wystawianie na działanie ciepła.
W przypadku win białych taki proces zwykle nie występuje.
Wina różowe natomiast nie są, jak powszechnie się uważa, mieszkanką obu, lecz winem białym poddanym przez krótki okres procesowi maceracji.
Jednakże nie wszystkie wina posiadają identyczny kolor. Niektóre po otwarciu okazują się bardziej jaskrawe, bladożółte lub w odcieniach fioletu, inne popadają w ciemniejsze koloru rubinu czy miedzi.
W wypadku win czerwonych jest to związane z ewolucją antocyjanów. W młodszych winach związki te są wolne i mają intensywnie niebieski kolor, co daje takim winom odcień fioletu. Wraz ze starzeniem łączą się one z taninami, dając związki o żółtym kolorze, co z kolei nadaje winu ciemniejszego, czerwonego koloru i pomarańczowych refleksów. W dalszej kolejności żółty kolor związków ewoluuje w rudo-brązowy, a za tym kolor wina zmienia się na głęboki rubin, a pierścień lustra ma odcień pomarańczowy.
W winach białych, wina młode charakteryzują się barwą żółtą z zielonymi refleksami. Wraz ze starzeniem refleksy zmieniaj kolor na ciemniejszy — brązowy, a wino nabiera bardziej słomkowego lub miedzianego koloru.
W przypadku win różowych, na ich kolor ma wpływ wiele czynników takich jak region produkcji, klimat i szczep, co znacząco utrudnia określenia jednolitej zasady określającej kolor wina. Warto zwrócić na to uwagę również przy winach białych, czy czerwonych, gdyż ogólne zależności mogą posiadać lokalne wyjątki.
Zachęcamy więc do przekonania się co rzeczywiście oznacza kolor.